Recomandări generale pentru agenții economici pe perioada crizei

980

Agenția de Investiții vine cu un set de recomandări generale pentru agenții economici pe perioada crizei cauzate de pandemia Covid-19:

• Protejați angajații, clienții și părțile terțe. Oferiți angajaților programe flexibile de lucru, sau, în cazul în care activitatea economică și comercială a întreprinderii este imposibilă, plasați personalul în șomaj tehnic. Conform articolului nr. 80 din Codul Muncii al Republicii Moldova, prin ordinul directorului entității, personalul poate fi plasat în șomaj tehnic, urmând ca acesta să beneficieze de o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază.
• Răspundeți noilor cerințe ale clienților pentru a afla cele mai mari probleme cauzate de criză.
• Comunicați clar și eficient, atât cu publicul intern, cât și cu cel extern.
• Acum e timpul să vă concentrați pe finanțele curente, iar pentru următoarele 14 săptămâni este nevoie să vă planificați veniturile.
• Ajutați cu orice puteți – orice asistență poate contribui la crearea unui imagini pozitive pe termen lung.

Recomandări speciale pentru agenții prestatori de servicii turistice:

• Reprogramați vacanțele pentru consumatorii turiști din vară – toamnă, când pandemia va avea un trend descendent minim, iar starea de urgență va fi ridicată. În cel mai bun caz, sezonul estival 2020, pentru turismul emițător, ar putea începe în luna iulie. În acest context, este recomandabil începerea tratativelor cu agențiile din străinătate, privind eventualele reprogramări.
• În caz că arendați spațiu comercial, încercați să vă reduceți cheltuielile prin renegocierea contractelor de arendă a spațiului comercial închiriat cu locatorii voștri.

Pentru mai multe informații privind abordarea antreprenorială pe timp de criză – vizualizați programul Agenției de Investiții Export Morning, dedicat pieței Italia – https://www.facebook.com/investmentagencymoldova/videos/922230488230482/

Sursă recomandată pentru piața turistică:

https://diez.md/…/impactului-pandemiei-de-covid-19-asupra-…/