A fost lansat un portal informativ destinat mediului de afaceri

1566

Un Portal de Informații Comerciale, destinat comunității de afaceri naționale și internaționale, a fost lansat marţi, 5 mai a.c., de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și Serviciul Vamal al Republicii Moldova, cu sprijinul Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Reforme Structurale în Moldova. Noul sistem informatic poate fi accesat la adresa www.trade.gov.md.

„Portalul www.trade.gov.md devine sursa principală de informații oficiale de specialitate cu privire la procedurile aferente și documentele necesare pentru activitățile privind importul, exportul și tranzitul de mărfuri. Îi îndemn pe agenții economici să acceseze Portalul și să beneficieze de oportunitățile acestuia”, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Utilizatorii se vor putea informa referitor la regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc. Pe această resursă vor fi descrise și procedurile de obținere a unor autorizații precum Operatorul Economic Autorizat, Procedura de Vămuire la Domiciliu sau Exportator Aprobat, sau cele de înregistrare în calitate de subiect al activității economice externe.

Potrivit directorului Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, susţinerea mediului de afaceri reprezintă o preocupare permanentă a instituţiei, iar lansarea acestui portal este „rezultatul muncii colosale a specialiștilor implicați în dezvoltarea acestuia și conține toate informațiile necesare unui agent economic”.

Portalul de Informații Comerciale al Republicii Moldova va răspunde tuturor nevoilor de informare și consultanță ale mediului de afaceri și publicului larg în ceea ce privește reglementarea exportului/importului și a operațiunilor de tranzit ale Republicii Moldova. Astfel, acesta va permite optimizarea semnificativă a resurselor alocate de mediul de afaceri pentru identificarea și accesarea procedurilor aferente exportului, importului și operațiunilor de tranzitare a teritoriului Moldovei. Toate informațiile de pe portal, inclusiv formularele tipizate necesare pentru diverse proceduri și solicitări, sunt gratuite.

Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a menționat că această platformă este rezultatul comun al cooperării eficiente între Ministerul Economiei și Infrastructurii, Serviciul Vamal și Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și reprezintă încă un sprijin important oferit comunității de afaceri.

Portalul de Informații Comerciale al Republicii Moldova  a fost lansat în contextul angajamentelor asumate de către țara noastră în sistemul mondial de comerț, prin Acordul privind Facilitarea Comerțului din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE (DCFTA).