Localizare geografică

Regiunea de Dezvoltare Nord este una din cele 4 regiuni funcționale din Republica Moldova.

Localizare

Regiunea de Dezvoltare Nord este una din cele 4 regiuni funcționale din Republica Moldova. Este situată în partea de sud-est a Europei, învecinându-se cu România la vest, cu Ucraina la nord şi est şi, totodată, fiind învecinată cu Regiunea Centru (raioanele Ungheni, Teleneşti şi Şoldăneşti) la sud și cu Transnistria la sud-est (raionul Camenca). Din punct de vedere administrativ-teritorial RDN include 3 municipii (Bălţi, Edineț, Soroca) și 11 raioane (Briceni, Edineţ, Donduşeni, Drochia, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani, Sîngerei, Soroca) cu o populație de 979.690 locuitori, situându-se din acest punct de vedere, pe locul doi între cele 4 regiuni funcționale ale țării (27,5% din populația totală al RM).  Cel mai mare și important oraș al regiunii este municipiul Bălți, care este al doilea oraș al Republicii Moldova după numărul de locuitori.

RDN are o suprafață de 10.014 km2 (echivalentul a circa 1.001.394 mii ha), reprezentând 29,6% din suprafața totală a țării.

 

Accesibilitate

Infrastructura de transport și comunicații în RDN este destul de diversificată și ramificată. Regiunea este conectată la piețile europene și cele din Est prin intermediul unui traseu rutier internaţional (Coridorul Giurgiuleşti-Briceni) și două trasee naţionale (M14 şi M2).

RDN e unica regiune care dispune de oportunitatea accesului aerian prin două aeroporturi – Aeroportul Internaţional Bălţi şi Aeroportul Internaţional Liber Mărculeşti.

Principalele noduri de cale ferată în regiune sunt municipiul Bălţi şi orașul Ocniţa. Prin aceste conexiuni, rutele feroviare moldoveneşti se diversifică şi cuprind următoarele destinaţii: Rusia (Moscova şi Sankt Petersburg), Belarus (Minsk), Ucraina (Kiev, Cernăuţi, Ivano-Frankovsk etc.).

Pe teritoriul Regiunii activează două puncte navale de trecere a frontierei, care sînt utilizate la capacităţi minime, atât pentru transportul de mărfuri, cât şi pentru transportul de pasageri: podul plutitor Soroca-Ţekinovka şi podul plutitor Cosăuţi-Yampol.