INVESTEȘTE ÎN NORDUL MOLDOVEI

Oportunități de investiții în regiunea nordică
a Moldovei
INVESTEȘTE ÎN NORDUL MOLDOVEI

Oportunități de investiții în regiunea nordică
a Moldovei
previous arrow
next arrow

Principalele motive pentru a investi în Regiunea de Nord a Moldovei

TAB 1
LOCAȚIE: Europa de Est VECINI : Ucraina, România CAPITALA : Chișinău
POPULAȚIE : 2681,7 mii persoane (fără Transnistria) ZONA : 33.846 km2
POPULAȚIE (2018): 979.690 pers NUMĂR DE MUNICIPII : 3 NUMĂR DE RAIOANE : 11
VENITURI ALE POPULAȚIEI PER PERSOANĂ (2018): 2167,4 LEI PIB REGIONAL (2016): 6%
PIB / LOCUITOR (EUR) (2016): 27,7 mii SALARIU BRUT LUNAR MEDIU (2018): 4665,2 LEI
CREȘTERE PIB (2018): 4,0% CREȘTEREA PREVIZUITĂ 2019: Banca Mondială 3,5%
MONEDĂ EUR / LEU (2018): Leu 19,8 Rata inflației (2018): 3% Prognoza 2019: 5,1%
Rata șomajului: 3,0%
PARCURI INDUSTRIALE : 3 INCUBATOARE DE AFACERI : 2 ZONE ECONOMICE LIBERE: 2
ZONĂ DE STARE SPECIALĂ : Aeroportul Internațional Mărculești INFORMAȚII DE AFACERI ȘI
CENTRU DE CONSULTANȚĂ LA INTERSECȚIA A 3 MARI PIEȚE:
UNIUNEA EUROPEANĂ,
STATELE CSI ȘI ORIENTUL MIJLOCIU
RATĂ DE ȘOMAJ (2018)
3,3%
COMPANII (2017)
6.706
SALARIATI (2018)
371,2
thousand people
TAB 2
De ce să investești în
Regiunea de Nord a Moldovei?

- Locație geografică favorabilă, vecină cu Ucraina în nord și având un stat membru al UE (România) în vest, care oferă un anumit nivel de deschidere pentru viitorul său.

- Acces pe piață prin intermediul a trei schimburi libere:
(OMC, DCFTA, CEFTA, CSI).

- Activități antreprenoriale în termeni și condiții preferențiale desfășurate în două zone economice libere, trei parcuri industriale și două incubatoare de afaceri.

- Condiții favorabile dezvoltării agricole; Pământul negru moldovenesc este unul dintre cele mai fertile din lume.

- Diverse instituții profesionale, de formare, universități și forță de muncă multilingvă bine calificată.

- Costuri relativ mici de angajare.

TAB 3
De ce să investești în
Regiunea de Nord a Moldovei?

Regiunea de Dezvoltare Nord (NDR) ocupă locul al doilea în regiunile de dezvoltare în funcție de PIB și contribuie la PIB-ul național cu o pondere de 18,3%.
Din perspectiva nivelului economic de dezvoltare, NDR este considerată a fi o regiune dezvoltată, cu un potențial ridicat de creștere.
IMM-urile din RDN continuă să reprezinte coloana vertebrală a economiei regionale, reprezentând 98% din întreprinderi, implicate activ în sectoarele economice regionale și aducând o contribuție vitală la creșterea economiei regionale.
Regiunea este conectată la piețele europene și est-europene printr-un drum internațional (coridorul Giurgiulești-Briceni) și două rute naționale (M14 și M2), precum și prin căi ferate.
RDN este singura regiune care are accesul aerian prin două aeroporturi - Aeroportul Internațional Bălți și Aeroportul Internațional Mărculești.
Resurse naturale pentru turism (arii protejate și stațiuni balneare și de sănătate turistice);

previous arrow
next arrow
null

Alegeți să investiți în Regiunea de Dezvoltare Nord

null

Economie & Investiții

null

Sprijin pentru IMM-uri

Investiți într-o regiune cu o lungă tradiție industrială, infrastructură capabilă și resurse umane competente din punct de vedere tehnic

REGIONAL GDP
21.818.768 mii lei
Populația
987.475
Aria
10.014 km2

  • Agricultura
  • Industria
  • Construcții
  • Comerț
  • Servicii

Evenimente

There are no upcoming events at this time

Structuri de sprijin pentru afaceri

Legend
Incubatoare de afaceri
Parcuri Industriale
Zone Economice Libere
Aeroporturi Internaționale Libere
Regiunea de Dezvoltare Nord

Orașe selectate

Bălți
Bălți

Suprafața totală: 78 km2
Populația: 151.200 locuitori

Suprafața totală: 78 km2
Populația: 151.200 locuitori
Municipiul Bălţi este principalul polarizator economic și cel mai important centru industrial și comercial al RDN, aici intersectându-se importante artere de transport naţional şi international rutiere şi feroviare. Prin însăşi amplasarea geografică şi mărimea sa demografică şi economică, municipiul Bălţi servește ca un punct de atracţie pentru multe întreprinderi cu capital străin, numărul cărora în ultimii ani este în creștere. Având tradiţii bune în multe ramuri, industria reprezintă sectorul principal al economiei municipiului Bălţi. Prezenţa unui număr mare de întreprinderi industriale mari este o bună premisă pentru dezvoltarea unor lanţuri valorice extinse, cu impact pozitiv asupra sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din municipiu, dar şi a celor din RDN în ansamblu. Existenţa Universităţii de Stat din Bălţi „Alecu Russo”, a școlilor profesionale și colegiilor reprezintă o premisă extrem de favorabilă pentru dezvoltarea

Glodeni
Glodeni

Suprafața totală: 4,64 km2
Populația: 11.300 locuitori

Suprafața totală: 4,64 km2
Populația: 11.300 locuitori
Oraşul Glodeni este situat în partea de Nord-Vest a Republicii Moldova, centrul administrativ, economic și cultural al raionului Glodeni. Proximitatea față de Bălți asigură orașului o premisă favorabilă pentru dezvoltare economică. Ramurile principale de activitate în orașul Glodeni sunt agricultura, industria prelucrătoare, industria de construcție și comerțul. O influență benefică asupra dezvoltării economice a orașului o are întreprinderea cu capital mixt ICS ,,Exel Manufacturing” SRL (întreprindere de confecții), care angajează circa 120 de salariați.

Florești
Florești

Suprafața totală: 5,10 km2
Populația: 15.500 locuitori

Suprafața totală: 5,10 km2
Populația: 15.500 locuitori
Oraşul Floreşti reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume și se află în nord-estul Republicii Moldova, pe malul râului Răut. Amplasarea în apropiere de frontiera cu Ucraina, dar şi în vecinătatea imediată a municipiului Bălţi, face orașul atractiv pentru companiile ce ţintesc deservirea pieţelor naţionale, dar şi a celor din ţările învecinate în regiunile adiacente frontierei. Orașul Florești este un centru al industriei agroalimentare și al industriei ușoare. Industria agroalimentară este cea mai dezvoltată şi este reprezentată de întreprinderile de prelucrare a fructelor şi legumelor. Sunt disponibile spaţii şi terenuri cu destinaţie industrială care ar putea fi regenerate în parcuri industriale moderne.

Fălești
Fălești

Suprafața totală: 21,2 km2
Populația: 16.900 locuitori

Suprafața totală: 21,2 km2
Populația: 16.900 locuitori
Oraşul Făleşti este situat în partea de Sud-Est la scară de continent şi în partea de Nord-Vest a Republicii Moldovei. Amplasarea geografică al orașului este destul de favorabilă datorită proximităţii cu România şi infrastructurii dezvoltate (calea ferată ramificată, trasee Bălţi-Chişinău şi Iaşi-Sculeni-Bălţi).Ramurile de bază ale economiei locale sunt: industria ușoară, producătoare de mașini și prelucrarea producției agricole. Există spaţii disponibile pentru activităţi industriale.Participarea la Euro-regiune „Prutul de Sus” ar putea fi valorificată pentru atragerea investiţiilor.

Dondușeni
Dondușeni

Suprafața totală: 255,4 ha
Populația: 10.300 locuitori

Suprafața totală: 255,4 ha
Populația: 10.300 locuitori
Oraşul Donduşeni reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Poziţionarea geografică, în apropierea cu frontiera Ucrainei face orașul o locaţie interesantă pentru investitori. Orașul este traversat de 2 artere de transport ce au o importanţă naţională – autostrada Otaci-Drochia (prin centrul orașului) și calea ferată Ocnița – Chișinău (partea de vest a orașului). Donduşeni are acces la calea ferată, care asigură conexiunea cu municipiul Bălţi şi cu Ocniţa, iar mai departe cu România şi Ucraina. Baza economiei locale a orașului o constituie producția industrială. Întreprinderile industriale din raion activează preponderent în industrial uşoară şi în industria alimentară.

Briceni
Briceni

Suprafața totală: 5,13 km2
Populația: 8.765 locuitori

Suprafața totală: 5,13 km2
Populația: 8.765 locuitori
Oraşul Briceni reprezintă centrul administrativ al raionului. Este aşezat în valea formată de râuleţele Lopatnic şi Vilia, lîngă automagistrala Bălţi – Cernăuţi, la frontieră cu Ucraina. Amplasarea la frontiera cu Ucraina face din oraș o destinaţie interesantă pentru investitorii straini și autohtoni care ţintesc pieţele regionale.În oraș există întreprinderi cu capital străin specializate în asemenea ramuri ca achiziţionarea cerealelor, producerea uleiului din rapiţă şi alte plante oleaginoase, creşterea porcinelor care ar putea atrage investiţii suplimentare în ramurile agricole şi industriale conexe şi antrena dezvoltarea acestora.Bonitatea înaltă a solului şi ponderea mică a terenurilor erodate vorbesc despre avantajele pe care le-ar putea obţine investitorii care doresc să-şi plaseze capitalul în agricultură.

Ocnița
Ocnița

Suprafața totală: 4,20 km2
Populația: 9.300 locuitori

Suprafața totală: 4,20 km2
Populația: 9.300 locuitori
Oraşul Ocniţa este amplasat în partea de Nord-Vest a Republicii Moldova, pe malul drept al rîului Nistru la hotar cu Ucraina (orașul Moghilev-Podolisc). Orașul este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova ce asigură conexiuni în direcţia Bălţi şi Noua-Suliţă (Ucraina). Oraşul Ocniţa este centrul administrativ, economic şi cultural al raionului care poartă aceeaşi denumire. Sectorul industrial al orașului este relativ dezvoltat, aici predominînd sectorul agroalimentar: fabricarea produselor de panificaţie şi pastelor făinoase, producerea conservelor, a lactatelor. Totodată sunt reprezentate şi alte ramuri ale economiei locale: industria uşoară, prelucrarea lemnului, producerea uleiurilor etero-oleaginoase, producerea materialelor de construcţie, industria extractivă.

Râșcani
Râșcani

Suprafața totală: 5,83 km2
Populația: 13.200 locuitori

Suprafața totală: 5,83 km2
Populația: 13.200 locuitori
Orasul Rîşcani este o localitate din regiunea de Nord a Republicii Moldova și reprezintă centrul administrativ al raionului cu acelaşi nume. Oraşul Rîşcani este amplasat în partea de Nord Vest a Republicii Moldova, pe rîuleţul Copăceanca (afluentul rîului Răut). Proximitatea faţă de România (poarta vestică a Moldovei) îi oferă avantaje economice orașului. Rîşcani este un centru industrial de importanță regională. Principalii agenți economici sunt antrenați în industria de prelucrare a produselor agricole datorită specializării agenţilor economici în prelucrarea produselor de lactate. Există și un număr mare de întreprinderi specializate în sfera serviciilor şi comerţului.

Soroca
Soroca

Suprafața totală: 13,11 km2
Populatia: 37.600 locuitori

Suprafața totală: 13,11 km2
Populatia: 37.600 locuitori
Soroca este centru administrativ al raionului Soroca, este al 8-lea oraș ca mărime din Moldova, dar și al doilea ca mărime și ca importanță din RDN (după Bălți). Localitatea este situată în nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, în dreptul satului Țechinovca din Ucraina și este recunoscut prin Cetatea Soroca – un monument istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Republicii Moldova ridicată în piatră de Ștefan cel Mare în 1489. Soroca are un potențial industrial bine dezvoltat, reprezentat de întreprinderi din diverse ramuri ale economiei. Principala ramură a economiei oraşului este industria prelucrătoare, rolul dominant aici revenind industriei alimentare și industriei ușoare.

Drochia
Drochia

Suprafața totală: 83,07 km2
Populația: 20.400 locuitori

Suprafața totală: 83,07 km2
Populația: 20.400 locuitori
Oraşul Drochia se află la nordul republicii pe lungimea căii ferate Bălţi-Ocniţa, situat între oraşele Bălţi, Soroca, Rîşcani şi Edineţ. Datorită poziţionării geografice, oraşul dispune de un potenţial înalt pentru dezvoltare. Economia oraşului este reprezentată de activităţi realizate preponderent în sfera industrială, comerţ şi sectorul terţiar. Industria de azi a oraşului este reprezentată de întreprinderi moderne, care prelucrează aproape toate felurile de produse agricole: sfecla de zahăr, tutun, porumb pentru seminţe, lapte şi carne. Sunt fabricate utilaje pentru frigorifere industriale, mobilă, ambalaje din lemn şi mase plastice, confecţii, produse de panificaţie, de cofetărie etc. Întreprinderile din oraş livrează marfă în România, Ucraina, Rusia, Belarus, etc.

Edineț
Edineț

Suprafața totală: 63,64 km2
Populația: 18.400 locuitori

Suprafața totală: 63,64 km2
Populația: 18.400 locuitori
Edineţ este un important oraș din RDN și centru administrativ al raionului omonim. Se află pe traseul internațional Odesa-Chișinău-Brest. Este amplasat în apropierea cu frontiera României. Economia locală asigură desfășurarea activității unui număr mare de agenți economici din diferite domenii de activitate: industria, comerțul, restaurante și hoteluri etc. Industria are o importanţă enormă pentru economia municipiului. Nivelul respectiv al industrializării raionului este determinat în mare parte de tradiţiile în industrie prelucrătoare (conserve, zahăr, lactate) şi industrie extractivă. Anume aceste ramuri dețin ponderea cea mai mare în volumul vînzărilor.

Sângerei
Sângerei

Suprafață totală: 83,37 km2
Populație: 14.800 persoane

Suprafață totală: 83,37 km2
Populație: 14.800 persoane
Singerei este un oraș din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Sîngerei. Orașul este situat pe malul stâng al râului Ciulucul-Mare și pe drumul internațional Chișinău-Cernîvtsy, la 26 km distanță de municipiul Bălți. Apropierea sa de orașul Bălți este un avantaj major pentru producătorii Sîngerei. Economia orașului este reprezentată de activități și servicii comerciale și agricole. Activitățile de prelucrare a culturilor agricole nu înregistrează dezvoltarea în stadiul de colectare și depozitare a materiilor prime de către ferme. În prezent, zonele de investiții sunt prelucrarea produselor agricole, transporturile, comunicațiile și comerțul. Există și alte oportunități: dezvoltarea turismului și materialele de construcție.
Există, de asemenea, spații disponibile pentru activitățile zootehnice (bovine, porcine și păsări)

previous arrow
next arrow

În cuvintele investitorilor actuali ...

testim1

Creșterea internațională a G&G necesită o alegere bună a regiunilor pentru plantele noastre. Căutăm disponibilitatea personalului motivat, siguranța și o bună cooperare cu autoritățile. Toți acești factori au făcut ca Moldova să se potrivească puternic. Suntem foarte mulțumiți de condițiile din Bălți și suntem bucuroși să ne mărim amprenta în curând.

Nikolaus Griller,
Managing Director, Sales and Innovation Management

Gebauer & Griller

testim2

Decidem să deschidem o nouă fabrică de producție în Moldova pentru o poziție strategică bună și un cost rezonabil al forței de muncă. Autoritățile guvernamentale locale și centrale oferă întregul sprijin în investiții și în activitatea de afaceri.

Gregorio Isgrò,
Administrator at CONFEZIONI ANDREA MDV S.R.L.

Gregorio Isgrò

testim3

Ne-am început afacerea în Moldova în 2007 și de atunci ne-am extins continuu operațiunile. Moldova s-a dovedit a avea un mare potențial pentru dezvoltarea proiectului nostru în zona economică liberă din „Bălți”, cu sprijin excelent din partea autorităților locale și centrale

Guido Meinelt,
Plant Manager at DRA Draexlmaier Automotive SRL

Guido Meinelt

Parteneri